Koeien op stal

Ca Minerals ontwikkelt duurzaam ijzerarm krijtproduct voor kalveren

Date

Ca Minerals verkreeg augustus vorig jaar octrooi op een nieuw en duurzaam ijzerarm krijtproduct voor kalveren: Provitecal. Het calcium wordt niet gewonnen uit marmergroeves in Italië, maar komt vrij als bijproduct vanuit de drinkwaterproductie. Eric de Bruin van Ca Minerals geeft tekst en uitleg over de duurzaamheids- en gezondheidsvoordelen van dit product.

 

Kalveren hebben veel calcium nodig voor de groei. Om het tekort aan calcium op te vangen, kunnen kalverhouders additieven aan de kalvermelk toevoegen. Ca Minerals ontwikkelde het product Provitecal “Dit is een ijzerarm en hagelwit krijtproduct en bevat 99 procent calciumcarbonaat. Dit neutraliseert de pens door te zorgen voor een goede pensbuffering en dus een goede gezondheid. Voor de kalversector is dit belangrijk, want een gezond dier heeft een goede vleeskleur”, vertelt Eric de Bruin. Hij is samen met zijn compagnon Roel Bontrup eigenaar van Ca Minerals. Provitecal wordt niet alleen toegepast als toevoeging in kalvermelk, maar ook als drager van vitamines in de productie van premixen voor de kalversector.

Octrooi

Augustus vorig jaar werd het Europese octrooi verleend op dit product. “Het was nodig om een patent aan te vragen om onze innovatie te beschermen.” Dit traject heeft zo’n 2,5 jaar geduurd. “Wij hebben nu als enige producent het recht om dit toch wel unieke product op deze wijze te maken. Nu moeten we nog per Europees land het patent nog aanmelden”, legt De Bruin uit.

Duurzame reststroom

De calciumbron wordt op duurzame wijze verkregen. “Bij het ontharden van drinkwater komt kalk vrij in de vorm van ‘parels’. Deze parels worden bewerkt en wat overblijft is een ultrazuiver en ijzerarm product”, stelt De Bruin. “Bij kalk uit gemalen eierschalen, bijvoorbeeld, is er altijd een risico op besmetting. Onze reststroom uit de drinkwaterproductie is gegarandeerd salmonellavrij en bovendien GMP+-gecertificeerd.”

Na bewerking krijgt het calcium haar poedervorm, met deeltjes kleiner dan 100 micron. Dat is nodig om het goed opneembaar te krijgen, anders wordt het niet door het kalf opgenomen”, vertelt De Bruin. In de ontwikkelfase van het product werd eerst samengewerkt met drinkwaterbedrijven uit Nederland. “Door omstandigheden werken we nu samen met een drinkwaterbedrijf uit Duitsland. Dit is een betrouwbare en robuuste partner gebleken. Wij hechten waarde aan een duurzame relatie met de bedrijven waarmee wij samenwerken”, aldus De Bruin.

Lagere milieu-impact

In het verleden werd calcium verkregen uit Italiaanse marmergroeves. “Dan kwam de grondstof in silowagens vanuit Italië. Wij hebben een duurzaam alternatief ontwikkeld. Er worden nu veel minder kilometers gereden, bovendien is de wijze waarop het calcium wordt verkregen minder milieubelastend. We hebben een LCA-vergelijking laten maken. Daaruit blijkt dat dit product de helft minder milieu-impact heeft dan wanneer hetzelfde product op de conventionele wijze via mijnbouw is geproduceerd.”

Andere ontwikkelingen

Het product wordt momenteel in grote volumes via de mengvoederproductie van integraties afgezet bij de Nederlandse kalverhouders. Naast ijzerarm krijt voor de kalversector, produceert Ca Minerals voor de pluimveesector sinds 2019 een piksteen waarbij de kalkkorrels op dezelfde wijze worden verkregen als bij het kalverproduct. “Wij moeten het hebben van innovaties en betrouwbare partners. Voor de toekomst kijken wij ook naar levensmiddelen. Er zijn zuivelalternatieven waarin ons calcium toegepast kan worden. Ca Minerals heeft al een belangrijke stap gezet in onderzoek naar de deeltjesvorm die dan is vereist. Bij de kalvermelkvervanger hebben de deeltjes vanwege het productieproces een onregelmatige vorm, maar dat voel je op de tong. Voor een kalf maakt dat niks uit, maar in de humane sector kom je daar niet mee weg”, zegt De Bruin.

Een andere toepassing waaraan wordt gedacht is substraten voor de plantenindustrie. “Er zijn ideeën genoeg, binnen ons kleine team van vier personen zetten we in op een geleidelijke en organische groei.”

Auteur: Daniel Kooistra
Bron: De Molenaar